Het vinden van een baan is een uitdagende taak. Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen, waar je de beste banen kunt vinden en in het huidige klimaat kan het voelen alsof het verkrijgen van je droombaan onhaalbaar is. Na het behalen van je diploma, is het volkomen normaal als je je een beetje verloren voelt als je de perfecte baan niet kunt vinden.  

Hoewel het zoeken naar een baan in eerste instantie eng en moeilijk lijkt, kan het succesvol en plezierig zijn als je de juiste technieken kent om het te implementeren. We hebben onze top 8 tips voor het zoeken naar een baan voor je samengesteld om je te helpen. En aan deze tips en tricks heb je zeker wat als je naar een baan zoekt.

1. Bepaal eerst wat je wilt

Hoe beter je begrijpt wat je wilt, hoe meer je in staat zult zijn om je te focussen op de aansluitende vacatures. Maak een lijst van wat voor jouw belangrijk is, bijvoorbeeld geld, titel, locatie, verantwoordelijkheid en cultuur. Als je een vacature kunt vinden die aan al deze vakjes voldoet, zul je veel voldoening vinden in je nieuwe baan.

2. Gebruik je netwerk

Dat is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag. Als je tijdens je studie in de industrie hebt gewerkt, heb je zowel ervaring als contacten. Benadruk jouw ervaring en gebruik jouw contacten om je te helpen bij besluitvormers of wervingsmanagers te komen. Wees niet verlegen om advies, inzicht en introducties te vragen.

3. Google jezelf en maak jezelf schoon

Voer een Google-zoekopdracht uit op jouw naam en kijk welke informatie er verschijnt. Met een beetje geluk vind je alles wat je ziet leuk. Maar als je dingen tegenkomt die je liever verborgen houdt moet je die meteen verwijderen. Het is waarschijnlijk dat alle sociale profielen die je hebt ergens in de zoekopdracht verschijnen, dus overweeg om je privacy-instellingen aan te passen.

4. Houd je cv up-to-date

Het doel van het cv is om je te laten uitschieten, niet om je meteen aan te nemen. Dat gezegd hebbende, wil je ervoor zorgen dat je cv je laat opvallen, zodat je een interview kunt krijgen. Je cv moet je sterke punten benadrukken met gegevens en feiten in plaats van algemeenheden. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen: “Ik heb uitstekende tijdmanagementvaardigheden“, zou je kunnen zeggen: “Ik werkte 30 uur per week terwijl ik mijn diploma haalde.” De laatste demonstreert je tijdmanagementvaardigheden met behulp van bewijs.

5. Ken je sterke punten

Je moet in staat zijn om je sterke punten te verwoorden, of je nu aan het interviewen bent, aan het netwerken bent of gewoon op zoek bent naar een baan. Net als in je cv moet je je sterke punten kunnen staven met harde gegevens. Probeer vijf van jouw sterke punten te identificeren en welke voordelen deze kunnen bieden aan potentiële werkgevers.

 6. Gebruik alle bronnen voor het zoeken naar werk

In plaats van je te beperken tot handmatige online zoekopdrachten, profiteer van alle opties voor het zoeken naar werk. Dit kan het persoonlijk benaderen van bedrijven of het aannemen van managers, het bijwonen van carrièrebeurzen, het zoeken op sociale media of het gebruik van een loopbaanadviesdienst omvatten. Gebruik vacaturesites om vacatures te vinden, kijk ook op de bedrijfswebsites, beroepsverenigingen en meer. Meld je aan voor dagelijkse of wekelijkse vacature-alerts per e-mail.

7. Bereid je voor op een virtueel interview

Veel werkgevers hebben sollicitatiegesprekken online verschoven vanwege reisbeperkingen en fysieke afstandsvereisten, met behulp van online platforms zoals Zoom, Skype, Google Meet, WebEx, enz. Begrijp het platform dat je gebruikt. Installeer het programma op je computer en test het uit met anderen. Leer over verschillende functies en maak jezelf vertrouwd met alle functies, zoals mute, scherm delen, enz. Gebruik een stabiele internetverbinding en controleer je audio-instellingen. Zorg voor een professionele uitstraling. Kleed je professioneel en gedraag je zoals je bent in het kantoor van de interviewer. Maak oogcontact met de camera, niet met je scherm; dit helpt je een verstandhouding op te bouwen met de interviewers. Blijf gefocust en attent.

8. Bezoek een wervingsbureau

Werk vinden via een wervingsbureau kan een goede keuze zijn, vooral als je het hele idee om jezelf te verkopen bijzonder moeilijk vindt – uitzendbureaus worden betaald om dat beetje voor je te doen! Wervingsbureaus zoeken regelmatig en actief voor je naar werk, dus dit kan natuurlijk de last een beetje verlichten en je kan sneller dan verwacht een baan vinden. Hoewel er grote positieve punten zijn, moet je ervan bewust zijn dat uitzendwerk dat door wervingsbureaus wordt ingekocht, vaak slecht betaald zijn en niet al te motiverend zijn.